Programma

Programma ‘Meet, Greet en Beat’ in Bij Lampe is rond

Niet minder dan zes bands treden zondagmiddag 9 oktober op in Bij Lampe tijdens het nieuwe muziekevenement ‘Meet, Greet en Beat, Raalte 60/70.’ Vanaf 13.00 uur zijn ze allemaal gratis te zien en te horen. Alle bands hebben natuurlijk iets met de oude tijden van de beatmuziek in de jaren 60 en 70 in Raalte en omstreken, het thema van deze middag.

The Jugglers, The Breeze en The Fresh Band speelden destijds ook al (en zijn voor deze gelegenheid na vele jaren weer aan het oefenen geslagen ), een jonge band als Glam Fever speelt veel werk uit die jaren, de leden van Poke You Once spelen nog steeds, maar gingen eind jaren 70 al uit in Raalte en de jonge leerlingen van muziekschool Pop Rock Factory hebben voor deze gelegenheid de oude hits geoefend. “De middag is daarom echt voor iedereen, van jong tot oud, zeker niet alleen voor de ouderen die die jaren zelf hebben meegemaakt. Bovendien, hoe leuk is het om jouw vader of opa ook eens te zien spelen?”, zegt oud-Raaltenaar Hans Roescher uit Leeuwarden, een van de organisatoren. “Hoeveel bezoekers we verwachten? Ergens tussen de 1000 of 1500”, zo zegt deze vroegere bezoeker van het ooit in Raalte beruchte alternatieve jongerencentrum Klont.
Al bijna een jaar werkt hij samen met een enthousiaste groep vrijwilligers aan de voorbereidingen voor deze eerste ‘Meet, Greet en Beat, Raalte 60/70 Reünie’. Daarbij gaat het niet alleen om heel veel beat-, rock- en popmuziek uit de jaren 60 en 70, maar ook om de grote fotoverzamelingen van Jos Segbers (Groeten uit Raalte) en Richard Woolderink (Raalte-Clopedie). Beide verzamelaars hebben veel foto’s geselecteerd uit die vroegere tijden met speciale aandacht voor beatbands, uitgaansgelegenheden en concerten in Raalte en omgeving. Ook is er extra aandacht voor de mensen die destijds de gezichten van lokale horeca en uitgaanszaken waren; van Doortje Oosterlaar en Jo Poppe tot Ties van der Linde, Joop van den Enk en Ben Veldkamp. De vele foto’s worden aangevuld met oude, vergeten of verdwenen zaken van een halve eeuw geleden; van een Tomos brommer tot een echte condoomautomaat en van oude elpees tot vintage T-shirts. Gastvrouw hierbij is Willemien Segbers en ‘good old‘ Harrie Luchtenberg zorgt voor de muzikale begeleiding op de piano.

Half uur

Elke band krijgt deze zondagmiddag een half uur speeltijd. Vrijwel alle bands hebben destijds soms heel snel wisselende samenstellingen gehad. En niet iedereen kan of wil meer op het podium spelen. Ook de al vele jaren geleden opgeheven band ‘The Jugglers’, die zondagmiddag met Johan Schwarte en Carl Roescher op gitaar, Herman Koenjer op bas en Caspar Coldewee op drums, kende in wisselende samenstellingen ooit een kort, maar succesvol bestaan. Zondagmiddag 9 oktober openen zij rond half twee het programma met waarschijnlijk ‘Guitar Boogie’ en ‘Apache’ van The Shadows. Ook werk van Eddie Cochran, ZZ en de Maskers, The Jumping Jewels en Johnny Lion ontbreekt niet.
The Breeze met onder meer Rens Kelder op drums en Joop Schotman (zang) richt zich na The Jugglers op de muzikale jaren daarna en brengt werk van bijvoorbeeld J.J. Cale, The Animals, Spencer Davis, Eric Clapton, Stones en The Cream. The Fresh Band kende destijds ook al een kort en heftig bestaan. Nu zullen onder meer Jan Bouwmeester (bas), Herman Derks (drums) en Ingrid Nieuwkamp (zang) nummers van Creedence Clearwater Revival, Eric Clapton, Fleetwood Mac en Bo Diddley laten horen.

Doortje

Glam Fever is in dit gezelschap van oudere muzikale veteranen een relatief jonge band uit Raalte met vooral dertigers. Hilbert Huisman, Thijmen Alferink, Lotte Reinders, Philip Oldenbeuving, Harry Velzeboer en Rik Huisman laten deze zondagmiddag oude nummers van Madness, Ritchie Valens, Blondie, Abba, Monkees en Beach Boys horen. De band Poke You Once met Marco Feith op gitaar speelt nog steeds (“Voor een krat bier en een gehaktbal”). De leden komen niet uit Raalte maar uit onder meer Heino, Lierderholthuis en de Elshof. “Maar we kennen elkaar van de middelbare school in Raalte. En van De Leeren Lampe. Ik ben door Doortje Oosterlaar in de jaren 80 een keer geweigerd. Ik was een week eerder iets te lastig geweest, te diep in het glaasje gekeken. En dan mocht je er niet meer in van Doortje die feilloos wist om wie het ging. Na een paar weken streek ze meestal met haar handen over het hart. Als je tenminste excuses aanbood en je weer gedroeg…”, geeft Heinoër Feith ruim 40 jaar later nog steeds schuldbewust toe.

Meer info: www.mgbraalte60-70.nl

Kader met raster: Muziekquiz

Om het eerste Raalter ‘beatfestival’ van deze eeuw extra onder de aandacht te brengen, wordt er in de weken voorafgaand een speciale Raalter Muziekquiz gehouden. Bij Albert Heyn en Schulten Lederwaren kunnen de formulieren met in totaal vijftig vragen opgehaald worden. Downloaden van de quiz op de site is ook mogelijk. Het zijn pittige vragen over muziek in het algemeen en die van Raalte in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw in het bijzonder; van de naam van het vermaarde café aan de Koestraat tot de DJ van de Molenbar in de jaren 70 en van de zanger van de Small Faces tot de betekenis van de afkorting CSNY. Maar ook de slogan die de jongeren van Klont in de Stöppelhaene-optocht van 1972 gebruikten, moet geraden worden. ‘Lös det kanaal’ is in ieder geval het verkeerde antwoord. Ook kennis (en goed googelen) van het oude Raalte is dus belangrijk.
De winnaar mag voor 200 euro aan boodschappen bij Albert Heijn Raalte doen, nummer twee krijgt een kofferset van 175 euro bij Schulten Lederwaren en de nummer drie mag voor 100 euro gratis boodschappen doen bij Albert Heijn. Uiterlijk 5 oktober moeten de vijftig antwoorden bij Albert Heijn of Schulten Lederwaren ingeleverd worden waarna Willemien Segbers op zondagmiddag 9 oktober de winnaars bekend maakt.

Foto: De beatband The Jugglers kende in de jaren 60 en 70 net als veel andere beatbands de nodige bezettingswisselingen. Op deze foto uit de begintijd met Adrie Klöne (die daarna onder meer speelde bij de destijds landelijke bekende progrock band Solution), Carl Roescher, Johan Schwarte en Frans Tops. Foto: Jos Segbers/Richard Woolderink

ZAAL 1
13.00 uur t/m 18.00 uur: Meet/Greet & Raalte reunie

 • Opening 13.00 uur
 • Doorlopende Foto expositie Raalte jaren 60-70
 • Meet/Greet & Raalte Reunie – Het ontmoeten van (oude) liefdes, vrienden, buren, klasgenoten en overige bekenden
 • Beurs met uiteenlopende attributen zoals LP’s en singels, posters en zo meer uit de jaren 60-70
 • Solo optreden Harry Luchtenberg (oud-bandlid The Fresh)

ZAAL 2
14.00 uur t/m 18.00 uur: Beat met optredens Raalte beatbands

 • Opening 14.00 uur
 • The Jugglers
 • The Breeze
 • The Freshband
 • leerlingen PopRockfactory
 • Bekendmaking prijswinnaars Raalte MuziekQuiz 69-70
 • Glan Fever band
 • Poke You Once band